Werkzaamheden aan de antennemast

Afgelopen zaterdag 27 april 2013 zijn er enkele werkzaamheden uitgevoerd door vrijwilligers van RTM.

 De grootste klus van vandaag was het weer in werking stellen van het schuifsysteem van de constructiemast.

 Deze zorgde voor langere tijd al voor wat problemen met betrekking tot het op- en neer komen.

 Vandaag waren Wim (PH4RTM), Hans (PA3K), Jelle (PD5AM) en ondergetekende (PD1BIG) aanwezig om wat handen uit de mouwen te steken. Allereerst hadden we wat moeite om de trolley omlaag te krijgen, want zelfs zakken ging niet van harte. Na wat hang- en trekwerk ging hij uiteindelijk toch omlaag. Conclusie na inspectie; de geleiderails was krom en verbogen op het topstuk van enkele meters. 
Omdat de mast niet zomaar gedemonteerd kon worden en we niet van een hoogwerker voorzien waren, hebben we de rails wat aangepast in plaats van de hele constructie. Na het recht- en haaksmaken van de geleiderails ging het al wat beter, maar de thermische beveiliging van de motor sprong steeds in en daarbij had hij veel moeite om de trolley naar boven te krijgen. Na professionele opinie van de aanwezige amateurs hebben we de geleidebussen van teflon aangepast zodat deze wat meer ruimte hadden om vrij te rollen. Dit werkte tot ongeveer tweederde, waar hij weer vasthing. Hier was een kleine verspringing van de geleiderails de boosdoener van. Door de trolley wat aan te passen op de hoeken, gleed hij ook hier weer mooi overheen. Na wat vet ging hij bijna moeiteloos naar boven, totdat de motor ineens niets meer deed. Tussen de middag zijn we door Ria en Wim heerlijk voorzien van een kom soep en een lekker broodje.

 Nadat we even gepauzeerd hebben, zijn we weer aan het werk gegaan. We vonden de thermische beveiliging alweer snel inspringen, maar na wat meetwerk (meten is weten luidt het criterium toch?) bleek de bekrachtigingsspanning voor de relais niet meer aanwezig te zijn. Handmatige override werkte wel nog dus twijfelden we niet meer aan de motor of condensator. De huidige trafo bleek de geest te hebben gegeven na oververhitting. Na een nieuwe 24V trafo hiervoor geregeld te hebben, die tevens ook van een hogere mogelijke belasting voorzien is, werkte het hele systeem weer en gaat de mast weer geruisloos op en neer. 

 Ondertussen zijn door Jelle en Wim ook de stroomaansluitingen en enkele noodvoorzieningen getroffen voor het pinksterweekend op het terrein, zodat de aanwezige amateurs dan hun /P stations op kunnen bouwen en ook in de tent, caravan of camper voorzien zijn van elektriciteit. De doucheruimte is ook in staat van gereedheid gesteld door Wim, zodat ook daar gebruik van gemaakt kan worden tijdens het weekend.

 Na een kop koffie om 3 uur was het weer tijd om de laatste loodjes te doen, alle tuilijnen weer vast te maken aan de masten en de windom weer terug op te hangen. Enkele antennekabels in de kast bij de mast zijn nu gelabelled zodat ze herkenbaar zijn, en te gebruiken met velddagen. 

 Met de analyzer zijn alle antenne’s nagemeten, en tot de conclusie gekomen dat er twee zijn die aandacht verdienen, namelijk de windom draadantenne en de 6M beam. De beam is op een te lage frequentie resonant, en op 50Mhz is de SWR te hoog. De windom lijkt alleen op 20M resonant te zijn en nog op een enkele andere vreemde frequentie, dus deze staat waarschijnlijk voor komende donderdag op het programma (mits goed weer) om na te kijken, zodat er tijdens het pinkstertreffen eventueel gebruik van gemaakt kan worden.

 Ook is er een kleine aanhanger beschikbaar voor veldwerk of /Portable operatie voor RTM. Deze dient nog de komende tijd omgebouwd te worden voor spullenvervoer, portable veldmastmontage en tevens uitklapbare tafel. Deze hopen we alvast enigszins inzetbaar te hebben voor de molendagen, nadere afwerking volgt dan hierna. 

 Momenteel zijn we ook bij RTM bezig met de demontage van de Clark pompmast van 15 meter hoogte, deze was in een vrij verwaarloosde staat, maar na een goede demontage en schoonmaakwerk en een reisje langs de straler, is hij nu klaar voor het lakwerk. De kooiconstructie is al afgeleverd in Maasbree door Hans en staat al mooi in de verf te glanzen. Deze hopen we in de komende tijd ook operationeel te krijgen.

 Verder wil ik de molendagen even onder de aandacht brengen; op 11 en 12 mei zijn we vanaf de molen in Meterik “Eendracht maakt macht” actief onder de call PH4RTM/MILL. We zoeken hiervoor nog actieve (zend)vrijwilligers die hieraan mee willen werken, en wat verbindingen willen maken. Ook bezoekers zijn natuurlijk welkom; hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

 Tevens, zoals eerder aangehaald, is er een weekend later de jaarlijkse RTM pinkstertreffen; ook dit jaar beloofd het weer gezellig te worden. Vanaf vrijdag 17 mei tot maandag 20 mei is iedereen weer welkom op het terrein van de shack van PH4RTM, Wim heeft het terrein weer beschikbaar gesteld voor degene die willen overnachten. Vrijdagavond staat een lezing van PA3ANN Joop op het programma over Magnetic loops; entree geheel vrij. Op zaterdag en zondag hebben we overdag bezoekdag, en zaterdagavond zijn er voor degene die zich ervoor op hebben gegeven een heerlijke barbeque. Daarna is er lekker natafelen onder genot van een drankje rondom de shack. Op zondagmorgen wordt de wekelijkse zondagmorgenronde uitgezonden live vanuit het pinkstertreffen, en kan iedereen zich inmelden onder een genot van een kop koffie en in het bijzijn van de rondemeester. Overdag kan iedereen QRV zijn vanuit zijn /P opstelling, of gewoon even uitblazen en genieten op een plaats met gelijkgestemden op het limburgse landschap. Ook testen op onze aanwezige antenne’s is molegelijk.

Dus, komt allen, komt allen.

Mark PD1BIG